Proficiat! Jij klikte op dit artikel, wat wil zeggen dat jij wil investeren in de Nederlandse taal van jouw anderstalige collega’s op de werkvloer. Je kent het ongetwijfeld wel: jouw collega is de perfecte match in het team. Hij/zij is extreem capabel in zijn/haar job, to do’s geraken altijd mooi afgevinkt en jullie zijn zo hard op elkaar ingespeeld dat een blik vaak voldoende is om te weten wat de volgende stappen zijn in jullie project.

Maar hoewel dat allemaal klinkt als ‘rozegeur & maneschijn’, staat de taalbarrière soms toch nog in de weg om met je team naar het volgende niveau te treden. De KPI’s van je team zitten voorlopig al goed, maar jullie zijn ambitieus en hebben strakke doelstellingen gesteld voor het volgende kwartaal. Nuances worden nu belangrijk. En dat is waar het verschil in moedertaal parten speelt.

De Nederlandse taal niet machtig zijn in een bedrijf waar Nederlands wel de voertaal is, kan voor verschillende moeilijkheden zorgen. Denk aan: 

  • details die tijdens meetings niet goed worden gecapteerd,
  • klantencontact dat niet altijd even vlot verloopt,
  • teamsfeer die de impact voelt van miscommunicatie,

Herkenbaar? Dan heb jij de juiste beslissing gemaakt om te investeren in de Nederlandse taal van je collega. Het is namelijk begrijpelijk dat anderstaligen zich soms minder goed kunnen uitdrukken en/of minder goed begrijpen wat er van hen wordt verwacht. Investeren in deze medewerkers en expats door een taalcoach Nederlands in te schakelen, is dus een goede volgende stap. Je investeert zo niet alleen in de vaardigheden van je collega’s, maar je verhoogt ook de motivatie, teamsfeer en dit heeft ook meteen een positieve impact op de KPI’s van je team. Klinkt goed, toch? 

Dus, hoe pak je dat concreet aan? Zoals bij alles zijn er ontelbare mogelijkheden, maar niet alle opties zijn even interessant. Als je specifiek wil investeren in de Nederlandse taal van een collega, is een taalcoach op de werkvloer de beste optie. Waarom? 

Dit zijn 5 redenen waarom investeren in een taalcoach Nederlands voor anderstaligen op de werkvloer een goed idee is:

1.Eén op één coaching

Het grootste voordeel van een taalcoach Nederlands op de werkvloer voor anderstaligen is zonder twijfel de één op één coaching:

  • geen overvolle klassen, 
  • geen afleiding,
  • geen excuses.

Tijdens een individuele les kan de taalcoach voor anderstalige expats de aandacht volledig richten op de specifieke behoeften van de collega. Hierdoor kan hij of zij sneller vooruitgang boeken. De nieuwe KPI’s liggen dan binnen handbereik!

2.Snel feedback op maat

Eén op één taalcoaching Nederlands voor anderstaligen leent zich ook beter tot feedback op maat. De coach heeft oog voor 1 persoon: de anderstalige collega of expat. Elke oefening en elk gesprek wordt grondig onder de loep genomen en geen enkel leermoment wordt overgeslagen.

De taalcoach richt zich zo op de specifieke behoeften van de medewerker of expat

3.Hoge dynamiek

Er is niets zo saai als in een klaslokaal zitten met twintig andere expats waar je enkel moet luisteren, noteren en telkens 10 minuten moet wachten alvorens je een antwoord mag geven. Een saaie les is nefast voor de vooruitgang in het leren van een nieuwe taal. 

Een taalcoach Nederlands voor expats op de werkvloer zorgt voor een hoge dynamiek. De lesuren vliegen voorbij, er wordt gelachen en plezier gemaakt waardoor een nieuwe taal leren aanvoelt als een ‘walk in the park’. Zo houden we de motivatie hoog en verzekeren we vooruitgang.

4.Spreken, spreken, spreken

Ja, grammatica is belangrijk. Niet te onderschatten zelfs. Maar zich elke les moeten focussen op grammaticale oefeningen, trekt de motivatie harder naar beneden dan een owngoal in een voetbalwedstrijd. Tijdens de lessen van The Dutch Club met je taalcoach Nederlands voor anderstaligen focussen we ons op spreken, spreken en nog eens spreken.

We gaan geen enkel onderwerp uit de weg, zodat we over de durf geraken om in de Nederlandse taal te spreken. Want door fouten te maken, leren we pas echt een taal. En grammatica? Dat reiken we aan vanuit een communicatieve context, op het moment dat je het nodig hebt bij het spreken. Zo leren we op een leuke en toegankelijke manier een nieuwe taal op de werkvloer.

5.Vermijd afleiding: les op kantoor

Er is niets zo nefast voor de concentratie als een verplaatsing van punt A naar punt B. Zeker als je als team nog heel wat to do’s hebt die nog ‘snel snel’ afgewerkt zouden moeten worden alvorens je anderstalige collega aan de Nederlandse les wil beginnen. Dat kennen we allemaal. Daarom is het zo belangrijk om zoveel mogelijk obstakels, die de vooruitgang van je collega zouden kunnen hinderen, uit de weg te ruimen. Startende bij de verplaatsing van kantoor naar de les. 

Een taalcoach die Nederlandse lessen voor anderstaligen biedt op de werkvloer, heeft dus heel wat voordelen. Het resultaat is een gelukkige collega met een extra vaardigheid in zijn zak, een verbetering van de communicatie en samenwerking tussen de teamleden en zonder twijfel een positief resultaat als de KPI’s onder de loep worden genomen. 

En je kan beroep doen op de KMO-portefeuille om een taalcoach van The Dutch Club in te schakelen!

Het is dus zeker de moeite waard een taalcoach Nederlands voor anderstaligen op de werkvloer te overwegen. In regio Oost-Vlaanderen komt een taalcoach van The Dutch Club tot bij jou op kantoor. Voor andere regio’s werken we online. 

Ben je benieuwd hoe je dit het beste aanpakt? Of wens je hulp bij het inschakelen van de KMO-portefeuille? Contacteer Marieken van The Dutch Club. Zij heeft ondertussen heel wat ervaring en helpt je graag op maat verder! 

Wil je graag een taalbeleid in je bedrijf opstellen? Lees dan zeker het artikel “Bonjour, welkom in our company. ¿Qué tal ?” of contacteer Marieken om hier samen mee aan de slag te gaan!

Hopelijk tot snel.