Eleni, een 32 jarige architecte uit Cyprus verhuisde op haar 19 jaar naar het Verenigd Koninkrijk waar ze de Engelse taal machtig werd. Acht jaar geleden ruilde ze Engeland in voor België om haar master in Architectuur te voltooien. Na haar opleiding slaagde ze voor haar stage en verwierf ze haar licentie als architect in België waar ze sindsdien in een architectenbureau werkt. Nederlands was een nieuwe taal, en The Dutch Club mocht haar begeleiden in haar taalreis!

De uitdaging van taal en integratie

Eén van Eleni’s grootste uitdagingen, na haar verhuis van Engeland naar België, was de Nederlandse taal leren en beheersen. Eleni: “Toen ik in België aankwam, was er niet meteen de nood om Nederlands te leren. Tijdens mijn studies had ik vooral internationale vrienden en was Engels onze manier om met elkaar te communiceren. Ik dacht ook dat ik na mijn master weer naar Engeland zou gaan.”

Toen ze België toch leuker bleek te vinden dan Engeland, verschoof het puntje ‘Nederlands leren’ toch naar een hogere plek op haar to do-lijst. In eerste instantie was het Engels voldoende voor de dagelijkse interacties op haar werk. Veel Belgen spreken namelijk vlot Engels. Maar naarmate ze dieper in haar werk betrokken raakte en meer met lokale klanten en leveranciers moest communiceren, werd de noodzaak om Nederlands te leren steeds groter. Zo is ze in contact gekomen met Marieken van The Dutch Club.

Haar reis doorheen de Nederlandse taal

Eleni begon haar taalreis in België met lessen bij de overheidsinstantie waar ze naast haar werk twee keer per week vier uur avondlessen volgde. Eleni: “Het was een uitdaging om dit te combineren met mijn werk, reistijd en het huiswerk dat we kregen. Toen de lessen tijdens de pandemie online werden georganiseerd werd het moeilijker.” 

Nuances vielen weg, de focus vervaagde snel en de lessen bleven niet zo goed hangen als toen het in een klaslokaal werd georganiseerd. Maar ondanks deze uitdagingen bouwde ze wel een solide basis op in Nederlands lezen en schrijven.

“Maar mijn spreekvaardigheid ontwikkelde niet zo snel mee. Dat kwam omdat de meeste collega’s op de werkvloer een hoog niveau hebben in de Engelse taal. Ik kwam ook meer en meer in contact met de klanten en leveranciers, dus ik wilde mijn spreekvaardigheid verbeteren.” 

Om dit aan te pakken, startte ze met privélessen bij Marieken, taaldocente van The Dutch Club die werkt met privésessies op maat.

Hoe The Dutch Club haar hielp bij haar taal en persoonlijke groei

Via sociale media vond Eleni The Dutch Club, waar ze een sterke band ontwikkelde met Marieken voor haar taalondersteuning. Deze lessen zijn gericht op haar huidige werkcontext. Eleni: “Tijdens de lessen overlopen we officiële werkrapporten en simuleren we de professionele gesprekken die ik ook moet voeren in haar dagelijkse werkomgeving.” 

Zo verbetert Eleni enerzijds haar spreekvaardigheid en anderzijds krijgt ze vertrouwen in haar beheersing van de Nederlandse taal. En dat allemaal met concrete voorbeelden die ze kan hergebruiken in haar werkomgeving. 

Eleni waardeert de openheid van de lessen, waar ze zich comfortabel voelt om te praten en fouten te maken. Ze benadrukt ook dat de één-op-één lessen een uitdaging zijn omdat alle aandacht op haar gericht is. “Ik kan me niet verstoppen tijdens de één-op-één lessen! (lacht) Dat is natuurlijk heel efficiënt en tegelijkertijd wel vermoeiend, maar zo ga je wel het snelste vooruit.” aldus Eleni.   

Tips & tricks van Eleni voor expats met een Belgische ambitie

Haar advies aan andere expats die naar België komen, is duidelijk: leer de taal zo snel als mogelijk, en liefst heb je al een basis voor je naar België komt. Hoewel het mogelijk is om werk te vinden zonder de lokale taal te beheersen, benadrukt Eleni de voordelen voor je carrièregroei en sociale integratie.

Voor haar persoonlijke taalreis prijst Eleni Marieken absoluut aan. Eleni is fan van de persoonlijke aanpak en de efficiëntie van haar lessen. Lessen op maat helpt Eleni sneller te groeien in de beheersing van de Nederlandse taal en dat helpt haar dan weer in haar werk én privéleven.